"Fula" skådespelerskor

Jag har funderat lite på det här med skådespelerskor. Eller snarare fula skådespelerskor. Eller rättare sagt sjukt vackra skådespelerskor som görs om för att bli fula på film.
Vad säger det här oss egentligen? Är "fula" skådespelerskor inte lika talangfulla? Är en skådespelerska som gör en roll som ful automatiskt bra? Eller handlar det helt enkelt om att castingfolket tycker att det är jobbigt att tala om för en person som inte är vrålsnygg att hon ska spela ful för att hon kan bli ledsen?
Charlize Theron "förfulades" när hon skulle göra rollen som Aileen Wournous i filmen Monster. Fanns det ingen kvinna som hade ett neutralt utseende och inte listats som en av världens vackraste som kunde spela rollen istället. Eller var det bara för att det skulle bli en utmaning för sminkörerna? Eller för att skapa en snackis i medierna?
America Ferrera blev med tandställning och tjocka glasögon för sin roll i Ugly Betty. Tänk att de här ålderdomliga sätten att "förfula" människor fortfarande finns. Glasögon liksom! Come on!
Anne Hathaway stylades med galet hår, glasögon och ett vansinnigt minspel i filmen En Prinsessas Dagbok. Inte lätt att dölja en sådan skönhet ändå tycker jag.

Det måste ju faktiskt vara otroligt svårt när du måste casta en person som ska vara ful. Många gånger är det ju själva poängen i med rollkaraktären att den ska vara just ful eller tjock eller så, och en sådan sak måste ju ändå skådespelerskan veta om när hon söker. Som kvinnan som spelar mamman i Gilbert Grape. Hur gjorde de där egentligen? "Ja, du är ju jättetjock, du får rollen". Vad otroligt förnedrande det måste kännas att alltid bli bedömd för sitt utseende. Jag är inte ett dugg avundsjuk.
Jag letade efter män som genomgått förvandlingar av det här slaget på vita duken, men kom inte på någon direkt. Visst, Jim Carrey ser helt störd ut i Dum & Dummare, men ärligt talat är han inte överdrivet snygg i verkligheten heller.
Det verkar vara så att kvinnliga skådespelerskor måste vara snygga, oavsett vilka jobb de tar. En manlig skådespelare behöver inte vara snygg, iallafall inte om poängen är att han ska vara rolig. Konstigt? Uppfattar ni det här på samma sätt som jag?

Tjing

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0